Domů Metropole Tipy od pracovního portálu Personalistka.cz: Jak získat po mateřské zpět pracovní sebevědomí

Tipy od pracovního portálu Personalistka.cz: Jak získat po mateřské zpět pracovní sebevědomí

Press

Mateřská a rodičovská dovolená jsou obdobím delší pracovní pauzy, která může leckterou ženu rozhodit. A není divu. Najednou má velkou zodpovědnost za dalšího člověka, může mít problém s identitou, je velmi vyčerpaná a její role je ve společnosti obecně málo oceňována.

Celý život se doslova otočí naruby. Jsou zde ženy, které ze strachu z toho, že vypadnou z pracovního tempa, chodí do práce alespoň na chvíli již krátkou dobu po porodu. Co ale ty ostatní, které pauzu využijí pro péči o rodinu a pak se vrací zpět?

Doplnění vzdělání

Zopakovat si jazyk, počítačové dovednosti, anebo se naučit něco zcela nového vám pomůže k tomu, abyste nevnímala sebe sama jen jako stroj na úklid, krmení a péči o děti.

Uvědomíte si, že pořád máte i jiné kvality, které nutně nemusí souviset s tím, že momentálně nechodíte denně od devíti do pěti někam do kanceláře. Tyto věci zároveň využijete univerzálně ve svém životě v širokém spektru situací.

Postupný návrat

Vracet do práce se nemusíte naplno, pokud vám to zaměstnavatel umožní. Nejdříve se můžete znovu „zaučovat“ a docházet do práce jen na chvíli, pro pročištění hlavy.

Zjistíte, že si pamatujete více, než jste si myslela. A když tento model nebude možný, vždy můžete jít někam na brigádu, abyste si zkusila návrat do standardního života v kombinaci s rodičovstvím.

Vyděláte pár korun a sebevědomí vzroste.

Rekapitulace

Je nutné si také uvědomit, že vaše zkušenosti získané na mateřské možná nemusí přímo souviset se zaměstnáním, ale jsou velmi cenné pro život všeobecně.

Zkuste si vzpomenout a třeba si i sepsat seznam úspěchů, kterých jste dosáhla v rámci osobního posunu, výchovy dětí anebo klidně i péče o domácnost.

Uvědomíte si, že i tato fáze měla svůj velký význam a že jste díky ní dospěla, hodně toho zažila a naučila se spoustu užitečného.

Pracovní portál Personalistka.cz nabízí tisíce nabídek inzerce práce, nového zaměstnání a pracovních příležitostí. Uživatelé v recenzích a diskuzích často zmiňují možnost vložení inzerce práce zdarma pro podnikatele Osvč, státní, neziskové a školská zařízení.

Další podobné články